Zaterdag Natuurwerkdag: maak de Schipsloot schoon

Komende zaterdag, 4 november, is het de landelijke Natuurwerkdag. Overal in het land gaan vrijwilligers op pad om de natuur schoon te maken, te onderhouden of te verfraaien.

Ook in Loppersum kan gewerkt worden, en wel bij de Schipsloot. Het kroos in de sloot zal worden verwijderd, zodat de andere waterplanten weer licht en lucht krijgen. En…als het nog eens gaat vriezen kan er weer middenin het dorp geschaatst worden.

Je bent vanaf 10 uur welkom om mee te helpen. De activiteit is ook heel geschikt voor kinderen!

Kroos bestaat uit kleine, drijvende plantjes zonder stengels, die smalle sloten, poelen en vijvers in korte tijd volledig kunnen bedekken. Daarmee onderscheidt kroos zich van andere waterplanten, omdat die het wateroppervlak zelden helemaal bedekken. Ook in grote wateren kan kroos groeien, in de oeverzone. De plantjes, meestal kleiner dan een centimeter en nooit groter dan drie centimeter, wortelen niet. Kroos groeit over het algemeen in (te) voedselrijk water. Hoe smaller de sloot, hoe groter de kans op kroosvorming. Er is ook een relatie met de sliblaag op de bodem: hoe meer slib, hoe meer kroos. Dekens van kroos houden licht en lucht tegen en kunnen daardoor verstikkend werken voor het overige leven in de sloot.