Openbare verlichting

Openbare verlichting

Gemeente Loppersum vervangt openbare verlichting in de dorpskernen. 

Het college van b&w heeft besloten om de openbare verlichting in een aantal dorpskernen te vernieuwen door het vaststellen van het Vervangingsplan Openbare Verlichting 2014.  De huidige openbare verlichting is in deze dorpskernen sterk verouderd.

In Middelstum, Garrelsweer, Westeremden en Stedum is het vervangen van de openbare verlichting onderdeel van het herinrichtingsplan dat in uitvoering is.

De nieuwe situatie

Zodra de huidige openbare verlichting is vervangen, zal het aantal storingen aan armaturen en masten afnemen. De gemeente kiest ervoor om op vergelijkbare wegtypen dezelfde verlichting toe te passen. Vanuit het aspect duurzaamheid kiest de gemeente voor LEDverlichting en dimmen, daar waar mogelijk. Niet alle masten worden één op één vervangen. Als de situatie het toelaat komen minder masten terug, waarmee de donkerte gewaardeerd wordt.

Areaal masten en armaturen

In de gemeente Loppersum staan 2.232 masten en armaturen (inventarisatie 2012). Ruim 40% van de masten is ouder dan 20 jaar, deze worden vervangen. De armaturen zijn in het verleden (vaker) vervangen waardoor het percentage (20%) in deze leeftijdscategorie lager ligt. Dit wil echter niet zeggen dat de armaturen niet aan vervanging toe zijn.

De kleinere kernen hebben vaak oudere masten en armaturen.

Het vervangingsplan 2014 is gebaseerd op de genoemde inventarisatie. 

Aanpak

Het vervangen van de verlichting zal per dorp worden uitgevoerd. Op basis van de areaalanalyse blijkt dat in Oosterwijtwerd, Huizinge, Garsthuizen, Wirdum, ’t Zandt, Eenum en Leermens de meeste oude masten en armaturen staan. Een fasering in de aanpak van de vervanging is in voorbereiding. De inwoners van de betreffende dorpskernen worden tijdig bij de uitvoering betrokken. De uitvoering start in de loop van 2014.

Investering

De totale investering is geraamd op ca 550.000 euro exclusief BTW.