“Zusenzo” nu ook in Loppersum

´Veelzijdige kleurenpracht in kunst en cadeaus´. Wie tussen twee spiegelende ramen door de deur naar binnenloopt, wordt overvallen door de kleurenpracht. Een ervaring als Alice in Wonderland: je stapt een heel andere wereld binnen dan je net verliet. Loppersum herbergt wel meer onvermoede schatten. Maar dit is daar zeker één van, sinds kort gevestigd in het voormalige gebouw van de ABN-AMRO, naast Hotel Spoorzicht & Spa. Straks nog beter herkenbaar aan belettering en gevelborden. “Zus enzo, Giclée Shop Loppersum,” staat er op de eigen folders.

Zusenzo is voor veel mensen geen onbekende, want al sinds jaar en dag gevestigd in Westeremden. Daar ligt het accent wat meer op de giftshop, gericht op de duizenden bezoekers aan de Weem van Henk en Babs Helmantel. Nu dus ook Zusenzo in Loppersum. Een winkel met een geheel eigen gezicht en assortiment. Op een punt aan de Molenweg waar velen Rabo-flappen komen tappen of een bezoek aan Spoorzicht brengen.

Giclée

De zussen Ageeth en Gerda Helmantel (wel familie, nichten van!) begonnen in 2002 in de oude dorsmachineloods aan het dorpsplein in Westeremden kaartjes en cadeautjes te verkopen. Al heel snel kwamen ze in aanraking met een heel nieuw product: de giclée. Een bijna echte, driedimensionale, geprinte kopie van een schilderij. “Je kunt het wel de moderne uitvoering van de zeefdruk noemen,” aldus Ageeth. Zusenzo werd al snel officieel dealer, en mag daarom de naam Giclée Shop voeren. En met oom Henk in Westeremden naast de deur, in de Weem, lag de verkoop van reproducties van zijn schilderijen voor de hand. Inmiddels worden via de winkel – nu dus winkels – en de webwinkel de giclées wereldwijd verkocht en runt Ageeth de zaak alleen, af en toe bijgestaan door een vriendin of door Gerda.

Terug naar Loppersum. Sinds 1 juli is Zusenzo ook in het voormalig bankgebouw gevestigd. Nadat Marlies haar Pand 13 had gesloten, onderging het interieur een behoorlijke metamorfose.
Wie binnen komt wordt, zoals gezegd overweldigd. Niet alleen door de prachtige Helmantel-reproducties, maar ook door die van Marius van Dokkum, Rein Pol, Dinie Boogaart, Jan van Loon en Pieter Pander. Om maar een paar bekenden te noemen. Een uitgebreid assortiment. Allemaal gedrukt in beperkte oplagen en voorzien van een certificaat van de kunstenaar! En: door Zusenzo zelf opgespannen en ingelijst. Aanwinsten voor de wand, zullen we maar zeggen.

Afrikaans

Maar er is meer. Uitgekeken op de schilderijen (wat we ons nauwelijks kunnen voorstellen) wordt de blik al snel gevestigd op de andere kunstvoorwerpen, kaarten, puzzels, sieraden en aardewerk. Je kunt rustig zeggen dat Sinterklaas er een nieuw magazijn bij heeft.

“Maar dan zijn we er nog niet, hoor,” zegt Ageeth. “We hebben nog veel meer.” En ze loopt naar de Afrikaanse bronzen op plexiglazen schappen aan de wand: prachtige beeldjes (“op de oude manier gegoten”) en voert ons even later naar een groot assortiment met lijsten. Te kust en te keur.
Inlijsten

”Het inlijsten doen we nog steeds in Westeremden. Maar ik probeer ook hier ruimte te maken voor een deel van de werkzaamheden.” Ageeth noemt voorbeelden van het werk dat ze doet: inlijsten van kindertekeningen, foto’s, borduurwerken of zelfgemaakte schilderijen, passe-partouts snijden, etc.
“Ook verzorgen we het afdrukken van foto’s op ander materiaal: perspex, aluminium, plexiglas, trespa en zelfs steigerhout.”

Wat bij binnenkomst ook opvalt, is de grote tafel in het midden. Daarop liggen, omringd door allerlei kunstvoorwerpen, fraaie boeken uitgestald. Uiteraard de standaardwerken over Henk Helmantel, maar uiteraard ook over de andere ‘meesters’ uit de giclée-collectie.

Open Huis

Een aanwinst voor Loppersum. En als u nog niet binnen bent geweest: LopsterNijs biedt u graag alvast wat voorpret met de fraaie foto’s van Chris Bomekamp. Meer genieten: Molenweg 13 en www.zusenzo-kunst.nl. Geopend: woensdag tot en met zaterdag van 13 – 17 uur. Via de webshop kunt u (bijna) alles bestellen wat ook in de winkel is te vinden. Open huis is er op 5 november aanstaande. U krijgt vast en zeker een kleurrijk onthaal.

Tekst: Martin Ettema
Foto´s Chris Bomekamp