Het levenseinde leeft in Loppersum

Twee van de drie avonden zitten er inmiddels op, maar de eerste activiteit van het Platform Levensvragen Loppersum kan nu al een succes genoemd worden. Op beide avonden zat het Dorpshuis bomvol; stoelen moesten bijgeplaatst worden, en op de eerste avond moesten de bezoekers zelfs plaatsnemen in de achterzaal omdat de voorzaal helemaal vol was. Het is dus duidelijk dat het Platform Levensvragen in een behoefte voorziet. Het onderwerp levenseinde lééft in Loppersum.
 
De eerste avond, op 6 oktober, was vooral informatief. Huisarts Petra van Lune legde in een lezing op nuchtere en aansprekende wijze uit wat termen als ‘palliatieve zorg’, ‘palliatieve sedatie’ en ‘euthanasie’ precies betekenen. Na de pauze beantwoordde ze vele vragen uit het publiek.

 
Op de tweede avond, 13 oktober, stond de discussie centraal. Drie experts (een oncoloog, een theoloog/psycholoog en de coördinator van hospice De Schutse in Appingedam) gingen in gesprek met de ruim 60 aanwezigen. Voor de pauze ging het gesprek over de maakbare dood en het voltooide leven; na de pauze kwam ‘de cirkel van het leven’ aan de orde. Tijdens de hele avond was er een waardevolle en openhartige interactie tussen de panelleden en het publiek.
 
Aanstaande maandagavond is de afsluiting van deze reeks over het levenseinde. De Spaanse film ‘Mar adentro’ (‘De zee vanbinnen’) vertelt het verhaal van Ramón Sampedro, die op 26-jarige leeftijd volledig verlamd raakte, en nadien bijna dertig jaar lang vocht om euthanasie. Na afloop is er ruim gelegenheid om na te praten over de vele vragen die de film oproept over het leven en de dood. U bent van harte welkom!
 
Maandag 17 oktober
Aanvang 19 uur
Ons Dorpshuis
 
Op de barkrukken, van links naar rechts: oncoloog Annet van der Velde, theoloog/psycholoog Riet Bons-Storm, gespreksleider Dick Beumer en hospice-coördinator Leen Kaldenberg.
 
Ruim 60 mensen kwamen af op de paneldiscussie met de drie experts.
 
Gezien de grote belangstelling wil het Platform Levensvragen (een samenwerking tussen huisarts Petra van Lune, Zorgcoöperatie Loppersum en de Protestantse Kerk Loppersum-Maarland) in de nabije toekomst zeker nieuwe activiteiten gaan opzetten.