Lezing prof. H. Renner, Driemaal Europa in ons Dorpshuis

Op donderdag 20 oktober om 20.00 uur is een een Nutsavond in Ons Dorpshuis te Loppersum. Spreker is Prof. dr. Hans Renner uit Groningen die in Praag is geboren en emeritus hoogleraar is aan de universiteit van Groningen en gespecialiseerd in de problematiek van de Sovjet Unie / Rusland en van de voormalige communistische landen, thans nieuwe democratieën.

In de twintigste eeuw werd Europa geteisterd door twee wereldoorlogen. Daarna volgde de Koude Oorlog. Europa kende twee bloedige dictaturen, die van Hitler en zijn nationaal socialisme en van Stalin en zijn sovjet communisme. De val van de Berlijnse Muur in november 1989 werd tevens het symbool van de val van het communisme. Wij waren toen- zowel in het oosten als in het westen van Europa- optimistisch. Ons Europa en de wereld zouden beter worden. Wij waren naïef. Thans, 27 jaar na dato, hebben wij te maken met een expansief Rusland van president Poetin, met Brexit die de Europese Unie op haar grondvesten deed schudden, met stromen vluchtelingen, met gevaarlijk populisme dat overal de kop opsteekt. De Europese Unie verkeert in een politieke en culturele crisis die wij sinds haar oprichting nog niet hebben meegemaakt.

Wat zijn de vooruitzichten? Valt Europa nog te redden? En welke scenario’s zijn denkbaar indien de Europese Unie verder afbrokkelt en uiteen valt?
Op deze en andere vragen zal de spreker in zijn lezing een antwoord trachten te vinden.

Ook niet leden worden van harte uitgenodigd om deze interessante spreker te gaan horen. Wél moeten die mensen zich van tevoren opgeven per tel. 0596-571658 of mail aukje.schuurman@ziggo.nl.
 

2016-03-18-Grek_1.gif