De Lopster Kroniek is uit!

De Historische Vereniging heeft het weer gepresteerd. Op 9 december is het 27ste nummer van de Lopster Kroniek verschenen (en te koop op de Kerstmarkt).

In veel verhalen duikt Simon Derk Jensema op: als landbouwer, burgemeester, paardenliefhebber en notabele. Jensema was burgemeester van Loppersum van 1906 tot 1927, woonde eerst in Cremersheerd en liet later Villa Welgelegen bouwen. In dit nummer verder een herinnering aan het dit jaar overleden erelid Reint Middel.

De geschiedenis van Loppersum trekt voorbij in deze Kroniek: een riolering uit de 16e eeuw van een welvarende burger die aan de Hogestraat heeft gewoond. De Winkelweken in de dertiger jaren van de 20ste eeuw. De Beeldenstorm van 1566. De geschiedenis van een stuk grond aan de Bosweg vanaf 1832. De paardenkeuring in Groningen van 1920, waarbij twee prominente Lopsters aanwezig waren. De enorme regenhoos in 2016. De Australische piloot Snape, die in de Tweede Wereldoorlog is neergestort vlakbij Loppersum. Een oorkonde uit 1784. En de geschiedenis van de 175 jaar oude ’t Nut van het Algemeen. Kortom: weer een interessant nummer.

Leden van de Historische Vereniging krijgen hem gratis in de bus. Voor niet-leden is hij te koop: eerst op de Kerstmarkt van 9 en 10 december in Waardevol Leven en daarna bij de HVL zelf of in de ReadShop.