Doe mee met de voorstelling heringedeeldGR

De makers van de theatervoorstelling heringedeeldGR zijn op zoek naar amateurspelers die mee willen spelen met de voorstelling in Loppersum, Appingedam en Delfzijl, die in de toekomst één gemeente zullen vormen. Geïnteresseerden kunnen zich opgeven voor de inspiratieavond op donderdag 8 februari om 20.30 centrum Kabzeël in Appingedam.

heringedeeldGR is een licht komische voorstelling, mét documentaire, over de impact die de herindeling van de gemeente op de inwoners kan hebben. Naar een idee van Beno Hofman en Maaike van den Hoek. Met Bas de Bruijn, Lotte Dunselman, Lies van de Wiel en niet onbelangrijk: inwoners uit Loppersum, Appingedam en Delfzijl.

Amateurspelers uit Loppersum, Appingedam en Delfzijl gezocht

Tijdens de voorstelling worden Aaltje (Lies van de Wiel) en Moniek (Lotte Dunselman), ambtenaren bij de gemeente, voortdurend in hun werkzaamheden onderbroken door burgers uit de plaatsen die in de toekomst één grote gemeente zullen vormen. Ze hebben vragen. Of ze zijn boos, verheugd of onzeker. Die burgers worden gespeeld door de echte inwoners uit de regio.

Een unieke compositie voor iedere burger

De componist en producer van de muziek in de voorstelling, Jan Meiborg, bedacht samen met regisseur Maaike van den Hoek dat de burgerrollen niet hoofdzakelijk tekstrollen moeten zijn. ‘Het leek me niet boeiend om iedere burger met een tekstvraag aan de balie te laten verschijnen’ vertelt Van den Hoek. ‘Interessanter is het om te kijken naar de emoties van de burgers. Zijn ze boos, opgewonden, verdrietig, blij?’ Het overbrengen van gevoel en emoties is een taak die goed past bij de aard van muziek. ‘De verwerking van geluid, en daarmee uiteraard ook muziek, ligt dicht bij het bewegingscentrum in de hersenen’ weet Meiborg. ‘Muziek zet daardoor letterlijk aan tot handelen, en dat maakt dat het soms krachtiger binnenkomt dan tekst.’

Beweging is daardoor een belangrijk gevolg van die keuze voor de ‘muziekrollen’ van de amateurspelers. Beweging en muziek versterken elkaar, waardoor het publiek meevoelt met wat de burgers, tekstloos, willen ‘zeggen’. ‘Bij de burgers ligt het accent op het fysieke spel’ vertelt Van den Hoek. ‘Welke beweging past bij het verbeelden van de emotie of het uitvoeren van de handeling?’ Voor de regie van de burgers heeft Lies van de Wiel vanaf de tweede repetitie de leiding. ‘Zij is een groot kunstenaar met kennis van zaken op het gebied van dans, beweging èn gevoel voor humor. Het lijkt mij een feest om met haar de vloer op te mogen’.

Doe mee

Ook u kan met heringedeeldGR schitteren op de planken. Toneelervaring is geen vereiste en de makers zoeken allerlei verschillende types (waaronder minimaal één die Gronings praat). Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden voor de inspiratie-bijeenkomst op donderdag 8 februari in Centrum Kabzeël in Appingedam. Opgeven kan via productie@heringedeeldgr.nl

Over heringedeeldGR

In heringedeeldGR wordt de menselijke capaciteit om met grote veranderingen om te gaan verbeeld door de burgemeester (Bas de Bruijn), Aaltje (Lies van de Wiel) en Moniek (Lotte Dunselman). Het is maandagochtend als Aaltje en Moniek, ambtenaren bij de gemeente, zoals altijd, arriveren op hun werk. Maar vandaag is alles anders. Nu de gemeente wordt heringedeeld staan hun banen op het spel. Aaltje en Moniek zijn als eerste aan de beurt voor een competentietest en de goede werksfeer tussen de collega’s verandert binnen een mum van tijd in rivaliteit. Ondertussen lopen de burgers de deur plat en vragen de vrouwen het hemd van het lijf over de herindeling. Alsof het nog niet druk genoeg was heeft de burgemeester ook nog eens een prijsvraag uitgeschreven. Maar voor het maandag is, en Aaltje en Moniek de herindeling voor de kiezen krijgen, laat de burgemeester een speciale documentaire zien, die hij heeft laten maken door Beno Hofman.

De komende tijd speelt heringedeeldGR in Het Hogeland en Loppersum, Appingedam en Delfzijl. Dit zijn de speeldata in beide regio’s:

Het Hogeland

Woensdag 14 februari 2018 om 20.30 in Het Trefcentrum in Bedum
Dinsdag 20 februari 2018 om 20.30 in De Blauwe Schuit in Winsum
Woensdag 21 februari 2018 om 20.30 in “Het Spijslokaal” openluchtmuseum Het Hoogeland
Donderdag 22 februari 2018 om 20.30 in het Gemeentehuis in Leens

Loppersum, Appingedam, Delfzijl

Donderdag 15 maart 2018 om 20.30, Raadzaal gemeentehuis Delfzijl
Dinsdag 20 maart 2018 om 20.30, Centrum Kabzeël, Appingedam
Woensdag 28 maart 2018 om 20.30, Hotel Spoorzicht, Loppersum

Meer informatie of meedoen in jouw gemeente? Kijk voor meer informatie op de website: www.heringedeeldgr.nl