Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Dag van de Zuiderlopsterweg

4 juni 2022

Wandel op 4 juni van Loppersum naar Eenum en weer terug en geniet van live-muziek, voordrachten, lezingen en informatieve kramen in de historische kerken van Loppersum en Eenum. Onderweg kom je verrassende wetenswaardigheden en een toneeluitvoering tegen.

Voordrachten: Marjoleine de Vos (schrijver, dichter en NRC-redacteur)
Reint Wobbes (historicus en voormalig secretaris van de Stichting Oude Groninger Kerken)

Muziek: Evert Scholte (gitaar en zang) – jamsessie
Fred Tuinder (orgel)
Ger Warink – ‘Hail Gewoon’
Hermien Hoekstra (dwarsfluit)
Mare Medley (gitaarduo)

Theater: Rederijkerskamer ‘Sappho” uit Loppersum

Deze dag moet de Zuiderlopsterweg weer eens goed op de kaart zetten. Weer eens, want dit eeuwenoude kerkepad staat natuurlijk al heel lang op de kaart. We zien de Zuiderlopsterweg bijvoorbeeld op een plattegrond van Theodorus Beckeringh, getekend in 1750. Dat is meer dan 130 jaar voordat de spoorlijn Groningen-Delfzijl werd aangelegd, de spoorlijn die de Zuiderlopsterweg tot op de dag van vandaag doorkruist.

Juist door het spoor dreigt de onverharde Zuiderlopsterweg te verdwijnen, ondanks de petitie die vorig jaar ruim 800 keer is ondertekend en ondanks de adhesiebetuigingen van vele lokale bedrijven en organisaties waaronder de Stichting Oude Groninger Kerken en Landschapsbeheer Groningen. De Historische Vereniging Loppersum stelt dat de Zuiderlopsterweg zeker 800 jaar oud is, en heeft de gemeente Eemsdelta en ProRail erop gewezen dat het een historische blunder zou zijn om dit kerkepad op te heffen. Toch heeft de gemeenteraad Eemsdelta afgelopen januari een besluit genomen waardoor het allesbehalve zeker is dat de spoorwegovergang aan de Zuiderlopsterweg blijft bestaan. ProRail en de gemeente Eemsdelta willen wel meewerken aan het openhouden van de Zuiderlopsterweg, maar stellen een voorwaarde. Alleen als er dankzij burgerinitiatieven oplossingen worden aangedragen die een ongelijkvloerse spoorwegkruising haalbaar maken, zijn ze bereid er daadwerkelijk mee aan de slag te gaan.

Een groep inwoners van de voormalige gemeente Loppersum zoekt nu naar mogelijkheden om een veilige overgang voor voetgangers te realiseren. De Dag van de Zuiderlopsterweg is het evenement waarmee deze werkgroep zich presenteert.

In de Petrus en Pauluskerk in Loppersum kunt u zich laten informeren over de activiteiten van de organisaties die dit initiatief ondersteunen.
In samenwerking met Fotoclub De Wiemers is er een tentoonstelling ingericht van foto’s van Loppersum en Eenum en omgeving. Onderdeel van die tentoonstelling zijn de geselecteerde inzendingen voor de fotowedstrijd die in het kader van deze dag wordt georganiseerd.
De voordrachten, lezingen, optredens vinden tussen 11:00 en 16:00 uur plaats in de Andreaskerk in Eenum en de Petrus en Pauluskerk in Loppersum.
De Stichting Oude Groninger Kerken ondersteunt dit initiatief door de kerken ter beschikking te stellen.
Wandelen doet u op eigen gelegenheid, dus u kunt de wandeling starten wanneer u wilt.

Staat u achter dit initiatief en wilt u kenbaar maken dat u de cultuurhistorische schoonheid van het Gronings landschap het koesteren waard vindt? Kom dan naar op 4 juni naar de Dag van de Zuiderlopsterweg. Voor de laatste informatie en bijgewerkte programmering, kijk op erfgoedloppersum.nl.

Gegevens

Datum:
4 juni 2022