2014-12-11 Lezing Willem Jan van Neck.

De rouwborden van de St Jacobuskerk in Zeerijp staan centraal in de lezing die Willem Jan van Neck uit Zeerijp donderdag 11 december geeft in de Groninger Zilverkamer in Appingedam. De lezing wordt gehouden in het kader van de manifestatie “Schatten van Maarland.” De St Jacobuskerk in Zeerijp is eigendom van de Hervormde Gemeente Maarland.
De Sint Jacobuskerk in Zeerijp (gebouwd vanaf 14e eeuw) is onder meer bekend om zijn losstaande toren, de in baksteenkleuren geverfde binnenmuren en de vele rouwborden die hangen aan de wanden van het koor van de kerk. Aan de hand van de rouwborden zal de heer Van Neck de verschillende adellijke geslachten behandelen die het in de historie van Noordoost Groningen voor het zeggen hebben gehad.
Zij zijn als het ware vereeuwigd op de rouwborden. De heer Van Neck is een van de leden van de “Zilvercommissie” van “Maarland.” Samen met Menno Wieringa heeft hij heel veel informatie boven water gehaald over de geschiedenis van de kerken. De lezing in de Groninger Zilverkamer begin om 19.30. Voor de toegangsprijs van € 5,- krijgen de deelnemers ook nog een kopje koffie en de mogelijkheid om de hele expositie “Schatten van Maarland” te bezichtigen.

PetrusPauluskerk.jpg

zilver1.jpg

zilver2.jpg

kerk_3.jpg

kerk_5.jpg

kerk_6.jpg