Een kennismaking met culinair Loppersum

Albertien van der Velde uit Rotterdam heeft op 27 oktober haar door haar gewonnen waardebon verzilverd. Zij kreeg, als duizendste liker van LopsterNijs, uit de handen van burgemeester Albert Rodenboog een cadeaubon waarmee ze in drie verschillende Lopster horecabedrijven mocht uitproberen of je in Loppersum lekker kunt eten. Conclusie: ‘Mmmm…. Je kunt in Loppersum héérlijk eten!’

Lees verder voor het uitgebreide verslag langs Spoorzicht en de Lopster Kroon:

Eerst naar Spoorzicht, in gezelschap van haar twee Lopster vrienden ‘wel zo gezellig!’ Want Albertien had op de website gezien dat je daar een proeverij van voorgerechten kunt krijgen. ‘Jojojo!’, roept ze verrast als Gijs van Spoorzicht een grote schaal op tafel zet. De kerriesoep is verrukkelijk: zacht en lobbig. De meloen met serranoham ‘is echt lekker!’, evenals de bietjes met appel en makreel. De zoete aardappel met een kletskopje van pesto is grappig, maar moet je wel met aandacht eten. ‘De zoete aardappel proef ik er niet zo uit.’ Maar natuurlijk alles met elkaar een dikke voldoende. Gijs is vrolijk en gastvrij. De ouderwetse tafels en stoelen mogen misschien in de ogen van Spoorzicht zelf gedateerd zijn, Albertien vindt ze geweldig. De tafel bij het raam biedt ruim zicht op de aankomende en vertrekkende treinpassagiers. De huiswijn past goed. ‘Niks mis met Spoorzicht’, is het eindoordeel van Albertien.

Daarna lopend naar de Lopster Kroon, waar het gezelschap gastvrij ontvangen wordt door Jos. ‘Helemaal uit Rotterdam!’, herinnert Jos zich nog. Inmiddels is het donker, niet alleen buiten maar ook binnen is de Lopster Kroon met recht een bruine kroeg. Dat wordt gewaardeerd, want dat dit pand een historische plek is, mag best gezien worden. ‘Tjongejongejonge’, verzucht Albertien als ze de kaart ziet. De Lopster Kroon is niet zomaar een simpele eettent. Op de kaart staan rundergehakt van slager Roggema, biologische groenten van De Guldenroede en zelfs – in het seizoen – Lopster aalbeern. Albertien kiest voor de runderstoofpot met stoofpeertjes uit eigen tuin van Jos en Sabine (die vanavond de kok is). Het eten wordt geserveerd op een stoere plank, maar ook in prachtig bloemetjesservies. Trots legt Jos uit: ‘We wilden wat anders op tafel zetten dan anderen dus we deden een oproep. En toen schonk Ria Kiewiet, de dochter van vroegere uitbater Sloots, een heleboel serviesgoed dat jaren geleden hier al gebruikt is!’

Brasserie Meer is gesloten vanavond. Gelukkig maar, want een toetje zou er echt niet meer bij kunnen. Maar Albertien komt vast weer terug, tenslotte is de cadeaubon nog niet helemaal ‘opgegeten’.

Tekst: Nicolette Scholten