Lopsters wandelen tijdens de Nacht van de Vluchteling

In de nacht van 15 op 16 juni wordt De Nacht van de Vluchteling georganiseerd door Stichting Vluchteling, dit jaar voor de tiende keer. Een nachtelijke wandeltocht van 10, 20 of 40 kilometer met als doel zoveel mogelijk geld bijeen te brengen om noodhulp te kunnen bieden aan mensen die op de vlucht zijn voor oorlog en geweld. De deelnemers zoeken sponsoren om het bedrag zo groot mogelijk te maken, het geld is hard nodig: 68.5 miljoen mensen zijn op de vlucht. Hun veiligheid en eerste levensbehoeften zijn ernstig bedreigd. Met dit bedrag wordt schoon drinkwater, medische zorg, noodonderdak en noodvoeding voor kinderen gerealiseerd.

Er was een wandeltocht georganiseerd van Westerbork naar Groningen. Gerda Potze en Anna van den End, beiden woonachtig in Loppersum, hadden zich hiervoor opgegeven en nu gaat deze wandeltocht niet door. Vanwege verregaande bedreigingen en intimidaties! En daar vinden Gerda en Anna wat van en het baart hen zorgen dat juist de veiligheid in het geding is.

Anna zegt: “Des te meer reden om te gaan lopen. De sponsortocht om geld in te zamelen voor het werk van Stichting Vluchteling is noodzakelijk en actueel, blijkbaar mogen wij ons niet veilig voelen in Nederland. Komt dit omdat er een actie opgezet is om geld in te zamelen om veiligheid, eerste levensbehoeften en medische hulp aan te bieden aan mensen die gevlucht zijn? Komt het omdat Westerbork als startplaats dubieus gevonden wordt? Geen idee.”

Gerda: “Wat we wel weten, is dat we besloten hebben om ons voornemen door te zetten. Kunnen we niet van Westerbork naar Groningen? Dan lopen we vanuit Utrecht naar Amersfoort. We hebben al prachtige bedragen ontvangen voor deze wandeltocht en dat is één van de redenen dat we gewoon gaan lopen. We willen onze donateurs recht doen.”

Anna: “Andere belangrijke redenen zijn dat we lopen omdat wij vrij zijn om hiervoor te mogen kiezen. We kunnen ervoor kiezen om ons niet te laten intimideren. Bovendien denken dat we samen met onze medemensen sterk zijn en samen er een positieve en onvergetelijke wandeltocht van maken. Wie weet groeit het totale sponsorbedrag nog verder! Dat zou een mooi antwoord zijn op deze onplezierige wending!”

Gerda: “Dat vinden we een prettige en inspirerende gedachte, dit houden vast en gaan door met trainen.”

Doneren

Voor wie overweegt om een bedrag over te maken: u kunt uw gift doneren op de pagina’s van Gerda Potze of Anna van den End. Van harte aanbevolen!