Recordaantal deelnemers Noorderrondrit op de fiets (met video)

MFAC Loppersum heeft afgelopen Hemelvaartsdag donderdag 25 mei, een zeer succesvol verlopen Noorderrondrit op de fiets georganiseerd.

De voortekenen voor een succesvol verlopen 36e editie van de Noorderrondrit op de fiets leken op de woensdagavond voorafgaand al veelbelovend mede doordat zich al meer dan 500 sportievelingen hadden voor ingeschreven via de site van de NTFU. Uiteindelijk namen er maar liefst een kleine 1600 fietsers deel aan deze 36e editie.

Het Lopsternijs-videoteam maakte de volgende reportage:

De prestatietocht over 150 kilometer bracht de fietsers vanaf het sportcomplex aan de Bosweg in Loppersum langs o.a. de dorpen Holwierde, ’t Zandt, Onderdendam, Baflo, Pieterburen naar het keerpunt in het vissersdorpje Zoutkamp. Daar stond bij stempelpost Restaurant-IJssalon De Boeter de verzorging klaar om de deelnemers van de 150 km te voorzien van soep en brood. Hierna werd de route vervolgd via Schouwerzijl en Winsum naar Groningen waar, voornamelijk langs de Groninger maren, weer werd terug gefietst naar de eindbestemming Loppersum waar de eerste fietsers rond de klok van 12.00 uur moe maar voldaan arriveerden.

De deelnemers die gekozen hadden voor de toertocht van 75 km werden langs een aantal plaatsen die ook de 150 km tocht aandoet, geleidt naar de stempelpost in Zuidwolde, waar ook de deelnemers aan de 75 km werden voorzien van soep en brood bij café Moeke Vaatstra, en ging de toertocht verder naar de finish in Loppersum.

Nieuw dit jaar was de Noorderrondrit veldtoertocht. Na overleg met een aantal fanatieke mountainbikers uit Loppersum werd besloten om, voor het eerst in de de historie van de Noorderrondrit op de fiets, dit onderdeel aan de Noorderrondrit toe te voegen. Vanaf het sportpark ging het al gauw via de onverharde Zuider Lopsterweg richting “de bult” van Eenum. Hier moest een tandje worden bijgezet om de hoogste wierde in de Ommelanden te beklimmen. Vanaf Eenum ging het richting het Landgoed Ekenstein. Ook daar stond een echte “kuitenbijter” op het programma welke moest worden beklommen en overwonnen. Een klein gedeelte van de veldtoertocht ging verder over het fraaie Landgoed richting Wirdum en Garrelsweer. Vanaf de stempelpost bij café De Brug in Garrelsweer ging de tocht verder over diverse verharde en onverharde paden rondom Loppersum, om uiteindelijk ook weer te finishen op het sportpark aan de Bosweg.

Net als voorgaande jaren was er ook dit jaar weer een recreatieve fietstocht van 35 km voor het gehele gezin uitgezet. Aan deze tocht deden 115 deelnemers mee. T.o.v. voorgaande jaren was er een compleet nieuwe route uitgezet wat door de deelnemers zeer werd gewaardeerd en zeker voor herhaling vatbaar is.

Onder het genot van een hapje en een drankje op het terras, en in de kantine, van Sportclub Loppersum was het nog lang gezellig en zeer goed vertoeven. Er werd dan ook nog langdurig nagepraat over de gereden routes en de gedane prestaties.

Aan de tocht van 150 km deden 918 deelnemers mee, aan de tocht van 75 km 537, de veldtoertocht werd gereden door 28 deelnemers en bij de recreatieve tocht hadden 115 fietsers de fiets gepakt om hun route te rijden. Hiermee komt het totaal op 1598 deelnemers, een nieuw record, waar de organiserende MFAC Loppersum dan ook zeer tevreden over is en hun weer stimuleert om ook dit nieuwe record volgend jaar te overtreffen.

Er staan voor 2017 nog twee evenementen op het programma van de MFAC Loppersum, namelijk op 10 juni de Esso Internationale grasbaanraces en op 1 juli de Lopster Torenloop. Ook voor deze evenementen doet de MFAC Loppersum uiterst hun best om ook deze twee evenementen tot een succesvol einde te brengen.

Meer foto’s van deze dag zijn te bekijken op de website van MFAC Loppersum