Tips voor stressbestendig mediagebruik tijdens Druk Druk Druk

Huisarts Petra van Lune tijdens haar lezing in Wiemersheerd.

Ruim vijftig bezoekers kwamen donderdagavond naar ‘Druk Druk Druk’, een lezing van huisarts Petra van Lune over stress, drukte en moderne technologie. Het was de eerste avond in een reeks van twee over hetzelfde onderwerp, georganiseerd door het Platform Levensvragen Loppersum.

Van Lune vertelde hoe zij in haar praktijk steeds vaker patiënten ziet die gebukt gaan onder hoge werkdruk en stress. “Die overbelasting wordt voor een groot deel veroorzaakt door de snelheid van het moderne leven en de grote hoeveelheden informatie die er dagelijks op mensen af komen. Van werknemers wordt steeds meer verwacht dat ze ook na werktijd bereikbaar zijn via mail of WhatsApp.” In Frankrijk is dat laatste sinds kort bij wet verboden, terwijl er in Japan een speciaal woord is voor iemand die zich heeft doodgewerkt. Van Lune: “Het is te hopen dat Nederland de weg van Frankrijk kiest.”

Van Lune ging in haar verhaal dieper in op de trucs die ontwikkelaars van apps en sociale media gebruiken om mensen zo lang mogelijk bezig te houden. Het blijkt dat het ontvangen van een mailtje, appje of Facebookbericht dezelfde stofjes in de hersenen activeert als verslavende middelen zoals alcohol, tabak of drugs. De avond was echter zeker niet bedoeld om de smartphone af te kraken. Daarvoor heeft de telefoon te veel leuke en nuttige kanten. Maar we moeten kritisch blijven omgaan met moderne technologie: aandacht hebben voor de dingen die je doet, meldingen en piepjes op je telefoon uitzetten en ‘dat ding gewoon eens thuislaten’ waren slechts drie van de adviezen waar de Lopster huisarts mee afsloot.

Aanstaande donderdag, 12 oktober, wordt de reeks ‘Druk Druk Druk’ besloten met een paneldiscussie tussen Bé Schollema, Leen Kaldenberg en Karin van den Berg, die alledrie in uiteenlopende vakgebieden ruime ervaring hebben met stress, moderne technologie en informatie. De avond wordt gehouden in de grote zaal van Wiemersheerd en begint om 19.30 uur. Toegang is gratis.

De organisatie benadrukt dat de avonden bedoeld zijn voor alle leeftijden. Immers, vrijwel iedereen heeft tegenwoordig te maken met de onderwerpen die in deze avonden aan de orde komen.