Sweelinck-concert Capella Groningen geannuleerd

UPDATE 24 november: Helaas heeft Capella Groningen het concert van 28 november in de Petrus en Pauluskerk in Loppersum moeten annuleren vanwege coronaperikelen.

Capella Groningen herdenkt de Nederlandse componist Jan Pieterszoon Sweelinck tijdens een concert op zondagmiddag 28 november om 15.00 uur in de Petrus en Pauluskerk.

Na twee jaar bijna ononderbroken stilte zingt Capella Groningen een nieuw lied. Het koor, gespecialiseerd in het vertolken van muziek uit renaissance en barok, gaat onder leiding van dirigent Merlijn Wackers, de 400e sterfdag van Sweelinck (1562-1621) klinkend herdenken. In het programma worden huidige Sweelinck-’tophits’ als de 150e psalm afgewisseld met minder bekende werken.

Voor de pauze staan psalmcomposities over Geneefse melodieën, Sweelincks levenswerk, centraal. Die worden aangevuld met motetten uit de verzameling Cantiones Sacrae, die wel Sweelincks zwanenzang wordt genoemd. Na de pauze klinken wereldlijke werken, van Franse chansons tot Italiaanse madrigalen. Aan de concerten zullen organist Vincent van Laar en luitist Israel Golani meewerken. Met dit feestelijke programma wordt een waardig eerbetoon gebracht aan de Orpheus van Amsterdam uit de Gouden Eeuw.