Van dorpshuis tot multifunctioneel centrum

In de afgelopen periode zijn er flinke stappen gemaakt in de ontwikkelingen van het dorpshuis. In samenwerking met het bureau Tandem is het bestuur van het dorpshuis tot een nieuw ontwerp gekomen, waarbij het originele pand blijft behouden en zal worden versterkt. Het in de jaren 80 aangebouwde gedeelte zal worden gesloopt en daar komt nieuwbouw voor in de plaats.

Het geheel past uitstekend in de plannen die er zijn voor het Wiemersheerdgebied. Omdat ook de uitvaartvereniging, de bibliotheek en de fysiopraktijk Loppersum in het pand zullen worden gehuisvest, is er geen sprake meer van alleen een dorpshuis, maar van een multifunctioneel centrum.

Het gebouw gaat een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van “De plus van Loppersum”, een initiatief waarbij acht partijen gaan samenwerken om het begrip “noaberschap” een nieuw leven te geven in het dorp. Het gebouw zal daarbij als ontmoetingsruimte een centrale rol gaan spelen.

Het lijkt er op dat de financiering van het geheel rond gaat komen. Een onzekerheid daarbij, evenals bij alle huidige bouwprojecten, is de inflatie en het gebrek aan capaciteit van de bouwbedrijven. Op dit moment wordt gezocht naar een aannemer die zin en tijd heeft om het geheel te bouwen. Wanneer de bouw precies gaat starten valt op dit moment nog niet te zeggen. Ondertussen kan de gehele procedure van vergunningen gewoon doorgaan.

Daarnaast is het bestuur bezig vervangende huisvesting te zoeken voor de bouwperiode. De activiteiten van verenigingen moeten tijdens die periode immers gewoon doorgaan. Samen met Biblionet Groningen en de fysiopraktijk vindt de verdere invulling plaats, waarbij de wensen van het verenigingsleven natuurlijk niet worden vergeten.

In de toekomst kunt u regelmatig een update verwachten van de vorderingen.