Nieuw Cultuurhistorisch Centrum opent met expositie gouden muntschat

Op zaterdag 3 juni opent aan de Hogestraat 17 het Cultuurhistorisch Centrum Loppersum (CHCL). Speciaal voor de opening zijn eenmalig zes gouden munten van de Lopster muntschat te bezichtigen. De opening vindt plaats om 14.30 uur, waarna het CHCL gratis toegankelijk is tot 16.00 uur.

De muntschat werd in 2017 gevonden in het dorpscentrum en bestaat uit 49 gouden munten. De vinder van de schat, Aldwin Wals, is werkzaam bij het archeologisch depot in Nuis, waar de munten normaliter bewaard worden. Wals stelt ze eenmalig beschikbaar voor alleen de openingsmiddag. ‘De meeste mensen hebben de munten nog nooit gezien en dit is een goede gelegenheid.’

Het Cultuurhistorisch Centrum Loppersum is een initiatief van de Historische Vereniging. Het centrum wordt een museum, ontmoetingsplek en startpunt van allerlei activiteiten die te maken hebben met de lokale en regionale cultuur en geschiedenis. Voorzitter Els Zwerver: ‘Met een groepje mensen zijn we al sinds 2017 bezig om een vaste eigen plek te vinden voor de cultuurgeschiedenis van dorp en streek. We zijn heel erg blij dat het nu gelukt is om een pand te vinden en hopen dat we veel bezoekers, zowel bewoners als toeristen, kennis kunnen laten maken met de rijke geschiedenis van deze regio.’

In het CHCL worden in de komende jaren tentoonstellingen georganiseerd, maar ook huiskamerconcerten, workshops en een maandelijks terugkerende boekenmarkt. Ook verzorgt het centrum rondleidingen, speurtochten en andere activiteiten.