DeelSlee wint landelijke Autodeel Award

DeelSlee, het project met elektrische deelauto’s in de gemeente Eemsdelta, heeft vamiddag de landelijke Autodeel Award gewonnen in de categorie kleine gemeente. Natuur & Milieu reikte samen met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de award uit. Samen zijn zij initiatiefnemer van de Autodeel Awards om deze manier van autogebruik meer op de kaart te zetten.

Een vakjury koos de winnaars aan de hand van deskresearch en gegevens uit interviews, uitgevoerd door Natuur & Milieu. De milieuorganisatie en het ministerie van I en W vinden autodelen beiden een hele mooie manier om autogebruik betaalbaar, schoner en beschikbaar te houden;

Jan-Bert Dijkstra, directeur bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat: ‘Het is een mooie manier om met elektrisch rijden kennis te maken. Je downloadt een app, maakt een account aan en je hebt toegang tot een elektrische auto. Een goede ontwikkeling is ook dat autodelen toeneemt, naast het groeiende aanbod in de steden zie je ook steeds meer lokale initiatieven in het hele land.’

‘Met deelauto’s geef je ruimte terug aan de straat, omdat een deelauto wel vier tot acht auto’s vervangt. Autodelen zorgt ook nog voor minder uitstoot omdat ze vaak elektrisch zijn en omdat mensen minder makkelijk de auto pakken. Dat is beter voor het klimaat en het zorgt voor minder luchtvervuiling’, aldus Nienke Onnen, programmaleider Mobiliteit bij Natuur & Milieu

DeelSlee is een niet-commercieel initiatief van de gemeente Eemsdelta waar inmiddels 17 dorpen, 4 energiecoöperaties en 3 zorgcoöperaties aan meedoen. Bijzonder is dat de DeelSlee door vrijwilligers wordt georganiseerd, en daarmee een duurzaam en een sociaal karakter heeft.

Waarom zijn de Autodeel Awards belangrijk?

Autodelen geeft niet alleen ruimte terug aan de bewoners van een buurt, maar maakt buurten ook groener en zorgt ervoor dat mensen elkaar leren kennen. Veel deelauto’s zijn ook nog eens elektrisch, dat betekent dat er minder uitstoot is tijdens het rijden. Alle reden dus om organisaties en mensen die zich hiervoor inzetten in het zonnetje te zetten. Want zij zorgen ervoor dat meer mensen gebruik kunnen maken van een deelauto.

Met deelauto’s geef je ruimte terug aan de straat, omdat een deelauto wel vier tot acht auto’s vervangt. Autodelen zorgt ook nog voor minder uitstoot omdat de auto’s vaak elektrisch zijn en omdat mensen minder makkelijk de auto pakken.