Groen licht voor nieuw dorpshuis

Na een reeks uitdagingen en tegenslagen, waaronder stijgende bouwkosten, renteverhogingen en het regelen van tijdelijke huisvesting tijdens de bouw, is het zover: Loppersum gaat verder met het versterken en vernieuwen van haar voorzieningen. Met steun van de gemeente en de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) is het financiële plan voor de versterking en ombouw van het dorpshuis naar een multifunctioneel centrum (M.F.C.) rond. Bovendien wordt het toekomstige M.F.C. op een gezonde financiële basis geëxploiteerd.

Binnenkort starten de bouwkundige aanpassingen van drie leslokalen achter de huisartsenpraktijk. Deze worden omgetoverd tot een tijdelijk dorpshuis. Vervolgens kan de gekozen aannemer, Van Wijnen, beginnen met de bouw van het definitieve M.F.C. De planning is dat begin maart de bouwkundige werkzaamheden voor het tijdelijke dorpshuis van start gaan. In de zomer zal de verhuizing naar deze tijdelijke locatie plaatsvinden, waarna na de bouwvak het huidige dorpshuis wordt aangepakt.

Het nieuwe M.F.C. biedt onderdak aan meer dan alleen het dorpshuis. Naast een groot deel van de inventaris van de oude Lopster Kroon zullen ook de bibliotheek, fysiopraktijk Loppersum en de uitvaartvereniging hier hun plek vinden. Maar dat is nog niet alles. Het M.F.C. wordt het bruisende middelpunt van talloze activiteiten die voortvloeien uit een samenwerkingsverband tussen de gemeente Eemsdelta, Cadanz Welzijn, Zonnehuisgroep Noord, Woonzorg Nederland, de Zorgcoöperatie en Dorpsbelangen. Samen vormen zij “De plus van Loppersum.”

De bibliotheek is allang niet meer alleen een uitleencentrale voor boeken. Hier worden zelfstandig of in samenwerking met andere partijen diverse activiteiten aangeboden. Ook de fysiopraktijk verhuist mee naar het M.F.C., inclusief een oefenruimte.

Met de realisatie van het M.F.C. zet Loppersum een belangrijke stap naar een levendige en veelzijdige gemeenschap. De opening van het centrum wordt met spanning tegemoet gezien door alle betrokkenen. Zo wordt het M.F.C. niet alleen een gebouw, maar vooral een plek waar mensen samenkomen, leren en genieten.