Klassendag Historische Vereniging Loppersum

Op 9 September heeft de Historische Vereniging Loppersum haar jaarlijkse klassendag georganiseerd. Een jaarlijks terugkomend evenement voor de groepen 7 en 8 van De Roemte en de Beatrixschool. Het thema van dit jaar was “symbolen en iconen”.

De leerlingen kregen onder leiding van Tjaard Wals een rondleiding bij de Hervormde kerk. Hij wist op boeiende wijze veel te vertellen over de vele tekens die op de kerk te vinden zijn en op de diverse plaatsen in het dorp. Ook werden verteld over de collectie historische voorwerpen die de Historische Vereniging in haar bezit heeft.

De leerlingen brachten een bezoek aan de begraafplaats waar verteld werd over de symbolen in het toegangshek. Symbolen als ‘De vlinder’, ‘de rood geschilderde bol’ , ‘de lauwertakjes’ , ‘de gevleugelde zandloper’, ‘de gekruiste zeisen’ enz. enz. (binnen kort op de site van de Historische Vereniging meer over dit onderwerp).

De heer Mollema demonstreerde hoe de restauratie van een hek in zijn werk ging dat om een graf staat. Ook liet hij aan de hand van voorbeelden op de begraafplaats zien hoe het resultaat is na de restauratie door de vele vrijwilligers.

De leerlingen brachten ook een bezoek aan het joodse gedeelte op de begraafplaats daar vertelde De heer Wals dat het een joodse gewoonte is om een steentje achter te laten bij het graf in plaats van bloemen.
 

Tekst en foto’s: Chris Bomekamp