Bevrijdingsdag Loppersum herdacht

Op zaterdag 20 april was het 79 jaar geleden dat Loppersum door Canadese militairen is bevrijd. Op vrijdagmiddag, rond drie uur, konden de inwoners opgelucht ademhalen en hun schuilplaatsen verlaten. De bezetting door Duitse militairen was, na vijf lange jaren, voorbij.

Dat moet een euforisch gevoel hebben gegeven. In een mum van tijd wapperden aan bijna alle huizen het rood-wit-blauw. “Ook aan ons huis”, vertelde Jan van Dijk (oud-Lopster) onlangs. “Ik begreep er niets van. Waar kwam die vlag vandaan? Ik had ‘m nog nooit in ons huis gezien”. Vandaar dat ook dit jaar vele dorpelingen afgelopen zaterdag de vlag hebben uitgestoken om de bevrijding van Loppersum te vieren.

Wat de inwoners in 1945 langzamerhand duidelijk werd, was het drama dat zich 2 uur voor de bevrijding in de Nieuwstraat had voltrokken. Een granaat, gericht op de Petrus & Pauluskerk, sloeg een gat in een woning aan de Nieuwstraat. Recht er tegenover stond de familie Nienhuis (moeder, vader en 3 zoons) in de deuropening van hun woning op nr. 11, klaar om te vertrekken naar een schuilkelder even verderop in de straat.

De gevolgen waren desastreus. Rudolf, de vader van het gezin, was op slag dood en ook Mans het jongste zoontje van het gezin. Moeder Ida lag zwaar gewond op straat. Zij is naar het Canadese noodhospitaal aan de Kruisweg gebracht en vervolgens vervoerd naar een ziekenhuis in Groningen. De volgende dag is zij daar overleden. Albert en Henk, de twee broers die de inslag overleefden, raakten wel gewond door Duits geweervuur, toen zij zich bekommerden om hun zwaargewonde moeder.

Dit drama is zaterdag jl. door zo’n 15 belangstellenden herdacht op de plek waar de toenmalige woning stond. Twee leden van het Comité 4 Mei Loppersum hebben daar een korte toespraak gehouden, waarna er twee bloemenschalen door nabestaanden en leden van het comité zijn neergezet.

Daarna is het gezelschap naar de Algemene Begraafplaats gewandeld. Op het graf van de omgekomen familieleden Nienhuis hebben nazaten boeketten neergelegd. Het gezelschap heeft ook bij het Maple Leaf-monument, ter herinnering aan 7 omgekomen Canadese militairen, en bij het monument op het zgn. Armenlap bloemen neergelegd. Dit laatste ter herinnering aan 2 omgekomen gezinsleden van de familie Schaaphok, dat in het voormalige tolhuisje aan de Wijmerweg woonde. Deze woning werd nagenoeg volledig verwoest door een granaatinslag.

Tot slot is op de terugweg naar het Marktplein in de Nieuwstraat een expositie bezocht, die een deel van de bevrijding belicht.