Drie avonden in oktober over het levenseinde

Het nieuwe Platform Levensvragen Loppersum organiseert drie avonden in oktober over het onderwerp ‘levenseinde’. Het onderwerp zal op verschillende manieren worden belicht. U bent van harte welkom!
 
Er is de laatste jaren nogal wat veranderd aan de vanzelfsprekendheid van het levenseinde. Ziekten zijn beter en langer te bestrijden, patiënten krijgen daarin meer en meer zelf de regie. Ook de discussies rond een vrijwillig levenseinde komen regelmatig terug in het nieuws. Maar wat is nou bijvoorbeeld palliatieve zorg? Wat is euthanasie precies? Wie beslist of de patiënt stopt of doorgaat met behandelingen? Wat weten we van dit onderwerp, wat vinden we ervan en hoe gaan we ermee om? Om op deze vragen een antwoord te vinden organiseert het Platform Levensvragen drie avonden.
 
donderdag 6 oktober: Lezing Petra van Lune
Euthanasie, palliatieve zorg… er is de laatste jaren veel te doen over het levenseinde en alles wat daar tegenwoordig bij komt kijken. Op deze avond geeft huisarts Petra van Lune (tevens kaderarts palliatieve zorg) aan de hand van voorbeelden uit de praktijk uitleg over de vele vragen die er leven. Uiteraard bent u zelf ook in de gelegenheid tot het stellen van vragen die te maken hebben met het onderwerp. 
Aanvang: 19.30 uur.
 
donderdag 13 oktober: Paneldiscussie
Drie experts gaan met een gespreksleider in discussie over verschillende vragen rond het onderwerp levenseinde. Hoe gaan ze in hun werk om met stervende mensen? Hoe kijken ze aan tegen de diverse manieren waarop het leven tegenwoordig verlengd kan worden? Tegen de mogelijkheid dat men er zelf voor kan kiezen het leven te beëindigen? Kan een menselijk leven ‘af’ zijn? 
Aanvang: 19.30 uur.
 
maandag 17 oktober: Filmvoorstelling
Op deze laatste avond wordt de Spaanse film ‘Mar Adentro’ uit 2004 vertoond. De film is op ware gebeurtenissen gebaseerd en gaat over een man die na een ongeluk verlamd raakt en daarom zijn leven wil beëindigen. De mensen om hem heen reageren op heel verschillende manieren op zijn voornemen. 
Aanvang: 19.00 uur.
 
Alle avonden vinden plaats in Ons Dorpshuis, Wirdumerweg 21 te Loppersum. Entree is gratis.
 
Het Platform Levensvragen is een samenwerking tussen huisarts Petra van Lune, Zorgcoöperatie Loppersum en de Protestantse Kerk Loppersum-Maarland. De avonden worden mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Loket Leefbaarheid.