Afscheid na 37 jaar

Wie bij Van Weerden Mode en Wonen binnen loopt, kent haar. Herma Peters is een bekend en vertrouwd gezicht in de winkel en wordt geprezen om haar eerlijkheid. Als het niet staat, zegt ze het. Omdat ze dit jaar de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, zet Herma een punt achter haar carrière in de modewereld.

Vroeger had het bedrijf vooral bekendheid door verkoop van kleding voor de wat oudere dame. Maar geleidelijk zag Herma een verschuiving naar mode voor ook de jongere klant. Door de jaren heen zag Herma het modebeeld variëren maar veranderde ook de winkelende mens. Op zaterdagmorgen was een winkelende vrouwelijke klant met krulspelden en hoofddoek heel gebruikelijk. De krulspelden werden na verloop van tijd verruild voor een strak zittend permanent.

In de beginjaren had de onderneming expertise in het aanmeten van corsetten en spreekt ze nog met verbazing over één van de klanten. Het wordt duidelijk dat niet altijd “what you see is what you get” geldt. Een dame van stand met een trotse houding kwam langs voor een corset, die uiteraard gepast moest worden. Al passende vielen de grote gaten in het slonzige ondergoed op en werd weer duidelijk dat schijn bedriegt. De dame nodigde haar vervolgens uit om elke dag langs te komen om dit corset vast te zetten. Hiervoor heeft ze natuurlijk bedankt. Met zo’n lange staat van dienst maak je uiteraard wel eens wat mee en vindt ze het jammer dat ze de anekdotes niet heeft opgeschreven. Ze denkt terug aan de klant die nooit een beslissing kon nemen. Na een hele middag in de winkel te hebben vertoefd was de keus nog niet gemaakt.

De kracht van het bedrijf was de letterlijke verkoop op maat. Even met een paar jurken over de schouder naar Wiemersheerd of naar mensen die slecht ter been waren. Dan speelt ervaring een belangrijke rol want er kan maar een kleine selectie uit de winkel meegebracht worden. Haar vertrek is niet helemaal definitief, ze heeft toegezegd zich met de inkoop van kleding te blijven bemoeien. Ze weet dat het goed is om dat juist met z’n tweeën te doen en zal blijven meegaan naar de modetorens in de randstad. Het is immers een ware kunst om zo in te kopen dat kleding aan de winkelrekken het eind van het seizoen niet haalt.

Herma kijkt terug op een prachtige periode met de familie Van Weerden, die ze inmiddels in een aantal geslachten heeft meegemaakt en met wie ze nauw is vergroeid. Wederzijds is lief en leed gedeeld en was de samenwerking hecht. Met een feestelijke receptie op 31 oktober in de middag biedt Van Weerden Mode en Wonen belangstellenden de mogelijkheid om afscheid van Herma te nemen.

Tekst: Op Niehof
Foto: Fred Reiffers

Dit artikel werd eerder gepubliceerd in BuurContact.

Op maandagmiddag 31 oktober was er een afscheidsreceptie voor Herma. Onze fotograaf Chris Bomekamp was erbij: