Koninklijke Onderscheiding voor dirigent Jelke Hamersma

Burgemeester Rodenboog van de gemeente Loppersum heeft op vrijdagavond 18 november een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt aan Jelke Hamersma uit Stedum. Hamersma is onder meer dirigent van het Collegium Musicum Loppersum en symfonieorkest ‘Suonare d’Amatori’. Tijdens de vooravond van het 20 jarig jubileum van het orkest werd hij in de Vennekerk in Winschoten benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Hamersma (63) is musicus en muziekdocent. Voorheen was hij muziekdocent aan de lagere land- en tuinbouwschool in Winsum en dirigent van de Johan Willem Friso Kapel van de Koninklijke Landmacht. Sinds 1986 is hij dirigent en repetitor van het Delfzijls Symfonie Orkest ‘Suonare d’Amatori’ dat in 1996 is geformaliseerd in een stichting. Het orkest heeft als doelstelling het begeleiden van koren in de regio Noord- en Oost-Groningen in de ‘oude stijl’. Met nieuwe instrumenten worden er met name oude muziekstukken gespeeld. Hamersma leverde door zijn inzet en begeleiding een bijdrage aan het behoud van het culturele erfgoed in de provincie Groningen. Ook werkte hij samen met het orkest met Duitse verenigingen.

Daarnaast was hij 40 jaar dirigent van het Toonkunstkoor Delfzijl; een samensmelting van verschillende koren uit Wagenborgen en Eemsmond. Hiermee wist hij een hoge kwaliteit en daarmee het predicaat ‘Toonkunstkoor’ te bereiken. Het was het eerste predicaat sinds 1877 en het tweede in de provincie Groningen. Sinds 2007 is hij ook artistiek leider en dirigent van de kamerkoren van het Collegium Musicum Loppersum. Tevens is hij dirigent van het kamerkoor ‘Arti Vocali’ uit Winschoten en het Liudgerensemble (een projectkoor van de Rooms Katholieke kerken Noord Groningen). Hamersma gaf met zijn koren vele concerten, ondersteunde vele kerkdiensten en sloeg een brug tussen orkest en koren. Ook is hij betrokken bij de ‘Lopster Avondmuziek’, dat enkele keren per jaar in de Petrus en Pauluskerk wordt gehouden.

Hamersma wordt omschreven als hét toonbeeld van hoe musici met hun vak, de muziek en hun musici zouden moeten omgaan. Hij heeft zich sinds 1964 ten bate van de samenleving ingespannen en anderen muzikaal gestimuleerd.