14-11-02 Petrus en Pauluskerk weer open

Op zondag 2 november om 9.30 uur wordt de Petrus en Pauluskerk in Loppersum weer in gebruik genomen tijdens een speciale dienst met dorpsgenoten, betrokkenen, donateurs en andere genodigden en belangstellenden. Ter gelegenheid van de opening is een bijzondere expositie ingericht in de Groninger Zilverkamer in Appingedam. Lees de speciale berichten die wij daarover publiceren.
Nadat in het vroege voorjaar van 2013 is begonnen met de restauratie is het eindelijk zover; de heringebruikneming van de Petrus en Pauluskerk. Er is in de afgelopen anderhalf jaar heel veel gebeurd zowel aan de binnenzijde als aan de buitenzijde van de kerk en de toren. In de kerk zijn de muren aan de noordzijde, in de Mariakapel en in het koor, voorzien van nieuw stucwerk. Ook de gewelven zijn helemaal gerestaureerd. Dat werd nog meer noodzakelijk doordat er zeer veel scheuren waren ontstaan als gevolg van de aardbevingen in ons gebied. Met name de Mariakapel was zwaar getroffen en de eeuwenoude schilderingen dreigden deels naar beneden te vallen. Snel handelen was vereist om grote en onherstelbare schade te voorkomen. Specialisten hebben zeer vakkundig gewerkt en de gewelven en de Mariakapel in oude glorie hersteld. Ook ontstane schade aan de vloeren en de toren is hersteld.
De buitenzijde van de kerk is ook grondig onder handen genomen; er is veel voegwerk vervangen, deuren en ramen zijn geschilderd en het de ramen zijn behandeld en gereinigd nadat kapotte ruitjes waren vervangen. De goten en leien zijn gecontroleerd en waar nodig vervangen. De galmborden in de toren zijn deels gerenoveerd en deels vervangen.
Ook het monumentale orgel maakt deel uit van het restauratieplan. Dat kan helaas pas medio 2016 gerestaureerd worden wegens zeer drukke werkzaamheden van de orgelbouwer. In de tussentijd kan het orgel gelukkig wel gewoon gebruikt worden.
 Kerk_1.jpg

kerk_2.jpg