Groningse keffiya in Loppersum

Er stond zomaar een opmerkelijk beeld op het Marktplein, zaterdag 17 juni, in een glazen vitrine op een sokkeltje. Op het eerste gezicht leek het een Groningse klederdrachtmuts. Maar nee, het bleek toch wat anders te zijn. ‘Een Groningse keffiya’, legde maakster Mieke Zagt uit. Geïnspireerd dus op wat in de volksmond Palestijnse sjaal heet. Zij en Merlijn Koopman zijn helemaal uit Rotterdam gekomen om met Lopsters aan de praat te raken. En om te kijken hoe wij, Lopsters, op dit beeld reageren. ‘We willen de relatie duidelijk maken tussen destructie en fossiele brandstoffen, zoals olie en gas.’

De hele middag hebben ze al met mensen gesproken en ervaringen aangehoord. De solidariteit uit het westen werd erg gewaardeerd. En toen zetten de beide dames het beeld weer in hun auto. Terug naar Rotterdam. ‘In het najaar komen we weer naar Loppersum’, beloofden ze.