Oude Albert Heijn wordt tijdelijk kunstpodium

De sloopvergunning is aangevraagd. Naar verwachting zal de oude AH aan de Hogestraat in november tegen de vlakte gaan. Dit tot opluchting van de winkeliers, die de aanloop van klanten zienderogen hebben zien teruglopen na de opening van de nieuwe supermarkt achter de Hogestraat. Maar zolang het oude gebouw nog een sta-in-de-weg is, probeert een aantal Lopsters er iets aantrekkelijks van te maken.

Lokale amateurkunstenaars, waaronder een paar creatieve kinderen, zijn de uitdaging aangegaan. Daardoor zijn er opeens, als vanuit het niets, landschappen, bomen, zonnen, bloemen, poezen, een pauw en een beer opgedoken. Ook heeft een dichter zich laten inspireren tot een heuse haiku (‘Straks een prachtig plein / Loppersum wil weer pronken / als een pronte pauw’) en heeft een bewoner al een voorschot op de toekomst genomen door de open ruimte die straks ontstaat, een naam te geven. Het Pé Daalemmerplein. Een toepasselijke naam. Immers, Peter de Haan van het in Groningen wereldberoemde duo Pé Daalemer en Rooie Rinus is geboren en getogen in de oude slagerij, die, tegelijk met de voormalige Albert Heijn, gesloopt gaat worden. Peter de Haan vindt het een prachtig initiatief, hoe jammer hij het ook vindt dat zijn geboortehuis het loodje gaat leggen. Maar: ‘Ik kan deze kunstenaarsactie alleen maar toejuichen!’